Is jouw kind écht watervrij?

De meeste ouders denken van wel

De leestijd van deze blog is ongeveer 2 minuten.

Als ouder ben je waarschijnlijk ontzettend trots wanneer je kind met een grote glimlach het water in springt. En dat mag ook! Dat moment voelt als een mijlpaal, toch?

Maar als dit gebeurt met bandjes om, vraag jezelf dan eens af: is mijn kind écht watervrij?

Example image

Veel ouders denken dat een kind watervrij is zodra het het water in durft. Maar watervrij zijn is zoveel meer dan dat. Het betekent dat je kind zonder hulpmiddelen:

👉 Zelfstandig in het water springt


👉 Zich comfortabel voelt onder water


👉 Kan drijven en zich onder water voortbeweegt


👉 Met open ogen onder water kijkt, vol zelfvertrouwen

Het kan als ouder best lastig zijn om te bepalen waar je moet beginnen. Misschien voel je je onzeker of je het goed doet. Weet dat dit normaal is en dat watervrij worden een proces is dat stap voor stap mag gaan. Begin klein, en wees geduldig met je kind én jezelf.

Om je op weg te helpen, hebben we een leuke oefening samengesteld waarmee je de basis legt voor watervrijheid. Volgende keer dat je samen naar het zwembad gaat (zonder bandjes natuurlijk 😉), kun je deze stappen proberen:

stap-voor-stap hulp >>

Leer je kind zonder bandjes in het water springen

Example image
  • Begin dichtbij

    Ga zelf in het water staan en laat je kind aan de rand zitten. Steek je handen uit en moedig je kind aan om naar je toe te springen. Houd hun hand vast en ondersteun ze zachtjes terwijl ze het water raken. Probeer niet omhoog te duwen, maar beweeg mee. Zo voelen ze zich veilig en weten ze dat jij ze opvangt.

  • Laat ze naar je handen springen

    Na een paar sprongen terwijl je hun hand vasthoudt, kun je een stapje verder gaan. Ga iets verder van de rand staan en steek beide handen naar ze uit. Moedig ze aan om naar jouw handen toe te springen. Door steeds minder vast te houden, help je je kind om meer vertrouwen in zichzelf te krijgen.

  • Vergroot de afstand

    Wanneer je merkt dat je kind zich comfortabel voelt, kun je de afstand tussen jou en de rand vergroten. Sta een beetje verder weg, zodat je kind een stukje door het water moet bewegen om je handen te bereiken. Blijf rustig praten en bemoedigen: “Kom maar, ik ben hier, je doet het fantastisch!”

  • Onderwater voortbewegen

    Als je kind het springen onder de knie heeft, kun je ze aanmoedigen om onder water naar je toe te bewegen. Laat ze bijvoorbeeld hun ogen open doen en met uitgestrekte armen en spetterende benen naar je toe zwemmen. Dit helpt hen te wennen aan onder water bewegen zonder angst.

  • Volledig zelfstandig springen

    Het ultieme doel is dat je kind zonder jouw hulp van de rand durft te springen en onder water naar je toe zwemt. Sta op een afstand en moedig ze aan om naar je toe te zwemmen. Vergeet niet om elke poging enthousiast te belonen: “Wat goed! Je sprong helemaal zelf en zwom helemaal naar mij toe!”

Gun jezelf en je kind echt de tijd

Het kan even duren voordat je kind zich helemaal comfortabel voelt met deze stappen. Misschien kost het meerdere zwemlessen voordat ze zelfstandig durven springen. Dat is helemaal oké! De sleutel is consistentie, geduld en aanmoediging.

Elke kleine stap die je samen zet, brengt je dichter bij een zelfverzekerd en watervrij kind. Veel plezier en succes in het zwembad! 🌊

Example image

Ben je op zoek naar meer tips of professionele begeleiding?

Zwemschool Amsterdam helpt je graag verder. Samen zorgen we ervoor dat jouw kind met vertrouwen en plezier het water in gaat!

Stuur ons een Whatsappje!

Zwemschool Amsterdam
Beemsterstraat 652
1027 ED Amsterdam
KvK: 87409917
BTW: NL864286478B01